Ефективність нового препарату групи біфосфонатів мебіфону в лікуванні хворих з метастазами в кістках - Чехун, В.Ф.; Олійніченко, Г.П.; Клименко, І.О.; Дехтяр, Т.В.; Півнюк, В.М.; Касьяненко, І.В. (Онкологія, 2002)
Резюме. Визначено ефективність застосування нового вітчизняного препарату групи біфосфонатів МЕБІФОНУ у лікуванні хворих на рак молочної або передміхурової залози II–ІV стадії з множинними метастазами в кістках. Як препарат порівняння у пацієнтів контрольної групи застосовували клодронову кислоту. Крім основного ефекту лікування (анальгезуюча дія, вплив на уражені кістки) у групі хворих, які одержували МЕБІФОН, в ряді випадків спостерігали зменшення кількості метастазів в лімфатичних вузлах, в печінці, плеврі, а також стимулювальну дію препарату на еритро- та лейкопоез. Протягом лікування проявів токсичності МЕБІФОНУ не відзначено.

Ключові слова: МЕБІФОН, клодронова кислота, ефективність, рак молочної залози, рак передміхурової залози, метастази. Summary. The efficacy evaluation was performed of a new domestic medicine belonging to the group of bisphosphonates (disodium methylene bisphosphonate, MEBIPHON ) in patients with breast cancer or prostatic cancer at stages II–IV with multiple metastases in bones. For comparison, patients of the control group were given clodronic acid. In addition to the primary effect of treatment (analgesic effect, effect on affected bones), some patients from the group treated with MEBIPHON showed decreased number of metastases in lymph nodes, liver, pleura, as well as stimulatory effect of the medicine on erythro- and leukopoiesis. During the course of treatment, no signs of MEBIPHON toxicity were observed.

Key Words: MEBIPHON, clodronic acid, efficacy, breast cancer, prostatic cancer, metastases.