Експресія cd95 при хронічній лімфоцитарній лейкемії і кореляція з відповіддю на лікування - Новак, В.Л.; Євстахевич, І.Й.; Матлан, В.Л.; Лебедь, Г.Б.; Цяпка, О.М.; Кароль, Ю.С.; Виговська, Я.І.; Логінський, В.O. (Онкологія, 2002)
Резюме. Досліджено експресію CD95 на лімфоцитах периферичної крові у 72 хворих на хронічну лімфоцитарну лейкемію (ХЛЛ) залежно від стадії хвороби, характеру цитопенії під час застосування деяких схем лікування. Виявлено низький рівень CD95+-клітин (0–5%) у більшості хворих (78%). Різні схеми лікування неоднозначно впливали на кількість CD95+-лімфоцитів. Вірогідне зростання експресії CD95 спостерігали після застосування вінкристину або схеми СОР, а також після спленектомії. Тривалість ремісії імунної цитопенії при ХЛЛ після лікування корелювала зі збільшенням кількості CD95+-клітин під час курсу лікування.

Ключові слова: хронічна лімфоцитарна лейкемія, CD95-рецептор, імунна цитопенія, вінкристин, спленектомія. Summary. CD95 expression on peripheral blood lymphocytes of 72 patients with chronic lymphocytic leukaemia (CLL) depending on the stage of disease, cytopenia pattern and the treatment schedules. A low (0–5%) level of CD95+ cells was detected in the majority (78%) of patients. Various treatment schedules differed in terms of their effect on CD95+ lymphocytes. A significantly increased CD95 expression was observed after vincristine or СОР schedule, as well as after splenectomy. The duration of relapse of immune cytopenia in treated CLL correlated with increased number of CD95+ cells during the treatment session.

Key Words: chronic lymphocytic leukaemia, CD95-receptor, immune cytopenia, vincristine, splenectomy.