Фізіологічна взаємодія сої з новими Tn5-мутантами Bradyrhizobium japonicum - Даценко, В.К.; Мельник, В.М.; Коць, С.Я.; Омельчук, С.В. (Сільськогосподарська мікробіологія, 2008)
Вивчали вплив інокуляції сої новими Tn5-мутантами Bradyrhizobium japonicum із полярними симбіотичними власти-востями на ефективність симбіозу, інтенсивність фотосинтезу й активність ферментів антиоксидантної дії в кореневих бульбочках рослини-хазяїна. Більшість досліджуваних мутантів були високо вірулентними, проте ця властивість не завжди прямо залежала від рівня інших параметрів. Встановлено прямий зв’язок між азотфіксувальною активністю кореневих бульбочок та інтенсивністю фотосинтезу рослини-хазяїна. Виявлено два типи динаміки цих процесів із максимумами їх інтенсивності відповідно в фазу бутонізації або цвітіння сої. Изучали влияние инокуляции сои новыми Tn5-мутантами Bradyrhizobium japonicum, обладающими полярными симбио-тическими свойствами, на эффективность симбиоза, интен-сивность фотосинтеза и активность ферментов антиокси-дантного действия в корневых клубеньках растения-хозяина. Большинство исследуемых мутантов были высоковирулентными, однако это свойство не всегда прямо зависело от уровня других параметров. Установлена прямая связь между азотфиксирующей активностью корневых клебеньков и интенсивностью фотосинтеза растения-хозяина. Выявлено два типа динамики этих процессов с максимумами их интенсивности, соответственно, в фазу бутонизации или цветения сои. The influence of soybean seeds inoculation with Tn-5 mutants of Bradyrhizobium japonicum with polar symbiotic properties on symbiosis efficiency, photosynthetic intensity and activity of antioxidant enzymes in root nodules of host plant was studied. Most of the selected mutants were highly virulent, but as was shown there were no considerable correlation between studied parameters. The direct relationship of nitrogen fixation activity of roots nodules and photosynthesis intensity of host plant was established. The two types of dynamics of theses processes were determined with their maximum values in blooming and flowering stages, respectively.