Вплив фосфатмобілізувальних бактерій на активність мікрофлори темно-каштанового ґрунту в ризосфері ячменю ярого - Чайковська, Л.О.; Баранська, М.І.; Овсієнко, О.Л.; Якубова, Е.Р. (Сільськогосподарська мікробіологія, 2008)
В умовах польових дослідів вивчено вплив біопрепаратів на основі фосфатмобілізувальних бактерій на активність мікро-флори темно-каштанового ґрунту в ризосфері ячменю ярого. Встановлено позитивну дію передпосівної бактеризації на зрос-тання чисельності бактерій, що трансформують сполуки азоту та фосфору, активність фосфатази та зернову продуктивність ячменю. В полевых опытах изучено влияние биопрепаратов на основе фосфатмобилизирующих бактерий на активность мик-рофлоры темно-каштановой почвы в ризосфере ярового ячменя. Установлено положительое действие предпосевной бактериза-ции на увеличение численности бактерий, трансформирующих соединения азота и фосфора, активность фосфатазы и зерновую продуктивность ячменя. The influence of biopreparations on the activity of dark-chestnut soil microflora in rhizosphere of spring barley have been studied in field experiments. It was established that presowing inoculation seeds had increased quantity of bacteria transforming nitrogen and hard soluble phosphates compounds as well as had enhanced the activity of enzyme phospatase in rhizosphere soil. Furthermore, biopreparations had promoted sufficient increase of spring barley yield.