Старообрядницькі монастирі на Чернігівщині - Акименко, С. (Сiверянський лiтопис, 2009)
У статті розкривається проблема старообрядницьких монастирів на Чернігівщині у ХVІІІ – ХІХ століттях. На основі історичних джерел і наукових праць досліджено час та умови заснування монастирів, їх зв’язки з старообрядницькими центрами та визначено місце їх і роль в старообрядницькому світі. В статье раскрывается проблема старообрядческих монастырей на Черниговщине в ХVІІІ - ХІХ веках. На основании исторических источников и научных трудов исследовано время и условия основания монастырей, их связи с другими старообрядческими центрами та определено место и роль в старообрядческом мире. This article describes the problem of an Old Believers Monasteries on the territory of Chernigiv Region in 18-19 centuries. According to numerous derivations and scientific studies, there was made a research about the time and conditions of the foundation of an Old Believers and their relationship between the same monasteries on the territory of the Ukraine and Russian. It was also mentioned the role of Old Believers Monasteries.