Влияние системы удобрений на количество фосфатмобилизирующих микроорганизмов в черноземе луговом - Малиновская, И.М. (Сільськогосподарська мікробіологія, 2008)
Изучали влияние системы удобрений на численность фосфатмобилизирующих микроорганизмов как компонента микробоценоза чернозема лугового. Установлено, что количество фосфатмобилизирующих микроорганизмов не коррелирует с дозой вносимых в севообороте фосфорных минеральных удобрений и степенью подвижности фосфора в почве, а определяется, предположительно, наличием углерода. Показано также, что в вариантах опыта с искусственным РК-фоном и ежегодным внесением удобрений наблюдается повышенное содержание микроорганизмов, мобилизирующих минеральные и органические фосфаты, педотрофов, целлюлолитиков, олигонитрофилов, иммобилизаторов минерального азота. В почве экстенсивного варианта наблюдается максимальное в опыте содержание иммобилизаторов минерального азота и азотобактера. Расходование органического вещества превышает его синтез на всех указанных агрофонах. Вивчали вплив системи удобрення на чисельність фосфат-мобілізувальних мікроорганізмів як компоненту мікробоценозу чорноземного лучного ґрунту. Встановлено, що кількість фосфатмобілізувальних мікроорганізмів не корелює з дозою внесених у сівозміну фосфорних мінеральних добрив і ступенем рухомості фосфору у ґрунті, а визначається, вирогідно, наявністю вуглецю. Показано також, що у варіантах досліду з штучним РК-фоном і щорічним внесенням мінеральних добрив спостерігається підвищення чисельності фосфатмобілізувальних мікроорганізмів, педотрофів, целюлозоруйнівних бактерій, олігонітрофілів, імобілізаторів мінерального азоту. У ґрунті екстенсивного варіанту спостерігається максимальний у досліді вміст імобілізаторів мінерального азоту і азотобактеру. Витрачання органічної речовини перевищує ії синтез на всіх досліджених агрофонах. The influence of the system of fertilizers on the number of phosphorus-mobilizing microorganisms as the component of microbiocenosis of meadow chernozem was studied. It was established that amount of phosphorus-mobilizing microorganisms had not correlated with phosphoric mineral fertilizer dose applied in crop rotation and degree of phosphorus mobility in soil and was determined apparently by the availability of carbon-bearing substratum. It was also shown that in variants with artificial PK-background and annual mineral fertilizer use the raised contents of phosphorus mobilizing microorganisms, pedotrophs, cellulolytic microbes, oligonitrophyls and the immobilizers of mineral nitrogen was observed. In the soil of extensive variant the content of mineral nitrogen immobilizers and azotobacter was maximized. Utilization of organic material had exceeded its syntheses in all studied agricultural backgrounds.