Основні етапи історичного розвитку МОП - Мельник, Н.С. (Часопис Київського університету права, 2010)
Визнання як повсталої та воюючої сторони пов.язано не стільки із застосуванням законів і звичаїв війни, скільки із здійс-ненням міжнародної правосуб.єктності повсталою стороною в громадянських і національно-визвольних війнах. Визнання яквоюючої сторони може мати місце і під час національно-визвольної війни, і після її закінчення, що юридично оформлюється спеціальною міжнародною угодою (серією угод) про визнання. Признание как восставшей и воюющей стороны связано не столько с применением законов и обычаев войны, сколько сосуществлением международной правосубъектности восставшей стороной в гражданских и национально-освободительныхвойнах. Признание в качестве воюющей стороны может иметь место как в ходе национально-освободительной войны, так ипосле ее окончания, что юридически оформляется специальным международным договором (серией договоров) о признании. Recognition of insurgency and belligerency is connected not so much with the application of the laws and customs of war, but to a higher extent with the fulfillment of the international legal personality by the insurgency in civil and national liberation wars. Recognition as a belligerency can take place both during the national liberation war and after it is finished by issuing a special international agreement (a number of agreements) on recognition.