Політична економія глобалізму і проблеми структурної модернізації національної економіки - Білорус, О. (Дослідження міжнародної економіки, 2011)
У статті досліджується політична економія глобалізму як транзитивної системи зі своїми протиріччями та внутрішніми конфліктами. Розкриваються негативні наслідки і ризики функціонування системи силового глобалізму та його відмінності від об’єктивної природної глобалізації як форми глобальної інтеграції. Увага також акцентується на ролі держави в сучасних глобалізаційних процесах та на проблемі структурної модернізації національної економіки в умовах глобальної конкурентності. Проаналізовано основні вектори і характер глобальних зрушень на початку ХХІ ст. та спрогнозовано їх тенденції до середини століття. В статье исследуется политическая экономия глобализма как транзитивной системы со своими противоречиями и внутренними конфликтами. Раскрываются негативные последствия и риски функционирования системы силового глобализма и его отличия от объективной естественной глобализации как формы глобальной интеграции. Внимание также акцентируется на роли государства в современных глобализационных процессах и на проблеме структурной модернизации национальной экономики в условиях глобальной конкурентности. Проанализированы основные векторы и характер глобальных сдвигов в начале ХХІ века и спрогнозированы их тенденции к середине века. In this article the political economy of globalism as a transitive system with its contradictions and internal conflicts is investigated. Negative consequences and risks of functioning of power globalism system and its differences from objective natural globalization as form of global integration are covered. Attention is also accented on the role of the state in modern globalization processes and on the problem of structural modernization of national economy in the global competition conditions. Basic vectors and character of global changes at the beginning of the XXIst century are analysed and their tendencies to the middle of age are predicted.