Практика встановлення трансферних цін транснаціональними корпораціями в Україні - Балюк, Т. (Дослідження міжнародної економіки, 2011)
У статті проаналізовано практику трансферного ціноутворення іноземними транснаціональними корпораціями в Україні. Розглянуто такі аспекти трансферного ціноутворення, як використання різних типів методів встановлення трансферних цін у відповідності до поділу, запропонованого Організацією економічного співробітництва та розвитку, та окремих методів трансферного ціноутворення; допустиме відхилення трансферних цін у операціях транснаціональних корпорацій з їх українськими підрозділами від ринкових; вибір валюти внутрішньофірмових операцій з товарами, роботами та послугами; застосування методів встановлення трансферних цін залежно від сфери діяльності транснаціональної корпорації. В статье проанализирована практика трансфертного ценообразования иностранными транснациональными корпорациями в Украине. Рассмотрено такие аспекты трансфертного ценообразования, как использование различных типов методов определения трансфертных цен согласно типологии, предложенной Организацией экономического сотрудничества и развития, и отдельных методов трансфертного ценообразования; допустимое отклонение трансфертных цен в операциях транснациональных корпораций с их внутрифирменных операций с товарами, работами и услугами; применение методов определения трансфертных цен в зависимости от сферы деятельности транснациональной корпорации. The Article analyses the transfer pricing practice of foreign transnational corporations in Ukraine. The discussion covers such aspects of transfer pricing as the use of different groups of transfer pricing methods based on the classification of the Organization for Economic Cooperation and Development and specific methods used to price intra-firm transfers; acceptable deviation of transfer prices for transactions of transnational corporations with their Ukrainian subsidiaries from market prices; choice of currencies in which intra-firm transactions with goods, works and services are denominated; use of particular transfer pricing methods depending on the sphere of activities of a transnational corporation.