Поднадкостничные объемные кровоизлияния у новорожденных - Волкодав, О.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2009)
Кефалогематома є найбільш частим пологовим ушкодженням волосистої частини

голови і діагностується у 0,2-0,3% новонароджених. 45 новонароджених iз

кефалогематомами було обстежено у дитячої клінічної лікарнi м.Сімферополя.

Виконувався у повному обсязi алгорiтм обстеження та лiкування згiдно з

затвердженими клiнiчними протоколами ведення хворих iз кефалогематомами. При

малих кефалогематомах (5-10 мл) можливо консервативне лiкування з

монiторiнгом за станом хворого; при кефалогематомах середнього (10-50мл) та

великого (бiльш 50мл) розмiрiв показана ії пункцiонна аспiрацiя згiдно з

визначеними тiм'яним та потиличним шкiрно-апоневротичним сегментами.

Запропонована схема пункцiонної аспiрацiї кефалогематом згiдно запропонованих:

зони абсолютного ризику, допустимої зони та рекомендованої зони, котра дозволяє

зменшити частоту рецидивів повторних крововиливiв з максимальним

виключенням факторiв ризику. Cephalohematoma is the most frequent damage of the scalp; it is found in 0.2-0.3% of

newborns. 45 newborns with cephalogematomas were examined in Simferopol

children's clinical hospital. The algorithms of observation and treatment of newborns

with cephalogematoma were performed in accordance with affirmed clinical protocols

for aftercare of such patients (Kiev, № 317, 2008). In case of small

cephalogematomas (5- 10 ml of blood), the conservative therapy is applicable together

with monitoring of the patient's state, for moderate (10-50 ml of blood) and large

(more than 50 ml of blood) cephalogematomas, punctuative aspiration is indicated in

the suggested parietal and occipital skin-aponeurotic segments. We offer a scheme of

the cephalogematoma puncture removal basing on the absolute risk zone, the

accommodative zone, and the recommended zone, which allows to reduce the relapse

frequency of bleeding and provides maximal reduction/ exclusion of risk factors.