Влияние гормонов репродуктивной сферы на функциональную активность мононуклеарных лейкоцитов у больных псориазом - Кауд Дия (Таврический медико-биологический вестник, 2009)
У хворих на псоріаз, що протікає на тлі гіпогонадизму, вивчена динаміка рівня

цитокінів IL-1β, IL- 4 і TNF-α в культуральному середовищі культури

мононуклеарних лейкоцитів під впливом людського тестостерону і хоріонічного

гонадотропіну. Установлено, що у хворих із гіпогонадизмом має місце підвищений

синтез мононуклеарними лейкоцитами прозапальних цитокінів IL-1β, IL-4 і TNF-α,

що формує умови для хронізації (рецидивування) патологічного процесу.

Доведено, що при культивуванні клітин у присутності гормонів репродуктивної

сфери рівень IL-1β і IL-4 в культуральному середовищі статистично значущо

знижується. In patients with psoriasis emerging on the background of hypogonadism, dynamics of

the level of IL-1β, Il-4 and TNF-α cytokines in the cultural medium of mononuclear

leukocyte culture affected by human testosterone and chorionic gonadotropin was

studied. In patients with gonadotrophin, increased synthesis of proinflammatory

cytokines IL-1β, Il-4 and TNF-α is produced by mononuclear leukocyte; this create

conditions for relapsing of the pathological process. It has been established that at cell

culturing, if the hormones of the reproductive system are present, there is a

statistically significant reduction of the level of IL-1в and Il-4 in the cultural medium.