Органные особенности пролиферации и апоптоза клеток поджелудочной железы у зародышей человека при маточной имплантации - Майструк, Н.И.; Шаповалова, Е.Ю. (Таврический медико-биологический вестник, 2009)
У 48 ембріонів людини, розташованих за віковою шкалою від 21 дня до 12 тижнів внутрішньоутробного розвитку, яка включає Х-ХХІІІ стадію і початок плодового періоду (за класифікацією інституту Карнегі) імуногістохимічно вивчений індекс проліферації (Ki-67-позитивні клитини), апоптозу (р53-позитивні клитини), індекс готовності до апоптозу (CD95-позитивні клитини) і антиапоптотичний індекс (Bcl-2-позитивні клитини) клитин у процесі закладки та розвитку чотирьох розгалужень вивідних протоків та ацінусів підшлункової залози. Отримані різні показники цих індексів у залежності від віку ембріонів людини. In 48 human embryos in the age from 21 day to 12 weeks of the intrauterus development, which includes stage X - XXIII and beginning of the fetal period by classification of Carnegie institute, index of proliferation (Ki- 67-positive cells), index of apoptosis (р53- positive cells), index of readiness to the apoptosis (CD95- positive cells) and antiapoptosis index (Bcl-2-positive cells) of cells of branched pancreas ducts, acini and mesenchyme have been revealed. The ratio of studied cells is correlated with the age of the embryos.