Система протеолиза, апоптоз и антиэндотоксиновый иммунитет у больных с злокачественными новообразованиями - Кубышкин, В.А.; Крадинов, А.И.; Опрышко, В.В.; Гордиенко, А.И.; Бакова, А.А.; Химич, Н.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2009)
Проведено вивчення стану протеїназ і їх інгібіторів, чинників апоптоза і
антіендотоксинового імунітету в сироватці крові 38 хворих із злоякісними
новоутвореннями різної локалізації. Встановлено, що наявність в організмі пухлини приводить до активації показників протеїназ-інгибіторной системи, реакції чинників апоптоза і дісрегуляції гуморального антіендотоксинового імунітету. Найзначніше в сироватці крові з показників протеоліза підвищувалися тріпсиноподобна активність і α 1-ингибитор протеїназ, а серед чинників апоптоза – альфа-фактор некрозу пухлин. Імунна система реагувала збільшенням рівня антіендотоксинових антитіл,
представлених IgG і IgА. Обговорюються патогенетичнімеханізми участі виявлених
змін в процесах канцерогенезу і реакціях організму на формування злоякісних
новоутворень. The level of proteinases and their inhibitors, factors of apoptois and antiendotoxin immunity in the blood of 38 patients with malignant tumors of different localization it was studied. Presence of the tumor in the organism results in activation of the proteinase-inhibitory system, reaction of apoptotic factors and disregulation of humoral antiendotoxin immunity. Most intensive in the blood changes trypsin-like activity, α 1-proteinase inhibitor and TNF-α. The immune system reacted by increase level of antiendotoxin antibodies, presented by IgG and IgА. The pathogenic mechanisms and
role of this changes in the processes of carcinogenesis and reactions of organism on
malignant tumors it was discussed.