Эколого-гигиенический мониторинг регионов Крыма по распостраненности врожденных пороков развития новорожденных - Шибанов, С.Э.; Григорьева, О.Г. (Таврический медико-биологический вестник, 2009)
В результаті проведених досліджень встановлениq достовірний вплив

антропогенного забруднення навколишнього середовища в екологічно

несприятливих регіонах на розповсюдженість| вроджених вад розвитку

новонароджених в Криму. Підвищення частоти ВПР новонароджених свідчить про

найбільш несприятливу екологічну обстановку (забруднення навколишнього

середовища мутагенними чинниками) в наступних містах: Сімферополі, Керчі,

Армянське і районах Криму: Сімферопольському, Нижньогірському,

Раздольненськом і Белогорськом. Підвищений рівень розповсюдження ВПР

новонароджених в Криму, в порівнянні з середніми даними по Україні, диктує

необхідність створення системи моніторингу мутагенних чинників навколишнього

середовища цього регіону. Вивчення частоти вроджених вад розвитку (ВПР)

можна розглядувати як інформативний показник антропогенного забруднення

навколишнього середовища, який слід використовувати при оцінці впливу

екологічної ситуації на здоров’ї населення. As a result of the conducted researches thу reliable influence of anthropogenic

contamination of environment is set in ecologically unfavorable regions on spreading of

innate teratosiss new-born in Crimea. Increase of frequency of innate teratosiss

new-born testifies to the most unfavorable ecological situation (contamination of

environment by mutagene factors) in the followings cities: Simferopol, Kerch,

Armyansk and districts of Crimea: Simferopol, Nizhnegorsk, Razdolnensk and

Belogorsk. Enhanceable level of distribution of innate teratosiss new-born in Crimea,

as compared to middl information on Ukraine, dictates the necessity of creation of the

system of monitoring of mutagene factors of environment of this region. The study of

frequency of innate teratosiss new-born can be examined as an informing index of

anthropogenic contamination of environment, which it is necessary to use for the

estimation of influence of ecological situation on a health population.