Распространенность зубочелюстных аномалий и деформаций у детей с эндокринными заболеваниями - Колесник, К.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2009)
В роботі вивчена поширеність і структура зубощелепних аномалій та деформацій у

458 дітей с ендокринною патологією (дифузний зоб 1-3 ступеня, аутоімуний

тиреоїдит , гипотиреоз, затримка росту, ожиріння), яка склала 81,01%, у групі

практично здорових дітей – 61,5%. Найчастіше аномалії та деформації

зубощелепної системи діагностувались у дітей з затримкою росту (89,05%).

Результати дослідження свідчать о необхідності проведення активних

лікувально-профілактичних заходів у цього контингенту. The prevalence and structure of dentomaxille anomaly and deformation at 458 children

with endocrine pathology (diffuse goiter 1-2 degree, autoimmune thyroiditis,

hypothyreosis, growth delay, obesity) is learned, and it comes to 81,01%, at the group

of healthy children it comes to 61,5 %. The most often anomaly and deformation of

dentomaxille system is diagnosed at children with growth delay (89,05%). The results

of research dictate the necessity of active therapeutically-preventive measures among

this contingent.