Федералізм та Україна в поглядах М.С. Грушевського - Плазова, Т. (Українська національна ідея: реалії та перспективи розвитку, 2007)
Всебічне дослідження творчості Михайла Грушевського привертає особливу увагу до його політичних поглядів. Саме на рубежі ХІХ–ХХ століть великий вчений-політик висував ідею автономно-федеративного устрою України, вбачав майбутнє нашої держави в рівноправному союзі з демократичною Росією. Проаналізовано переваги і недоліки теорії федералізму для української нації та неможливість впровадження її в життя після подій 1917 року. Comprehensive investigation of Mykhailo Hrushevskyi’s works draws a special attention to his political views. In the end of the XIX-th − of the beginning of the XX-th centuries an outstanding scientist and politician suggested the idea of autonomous-federative system of Ukraine; he saw the future of our state in an equal union with democratic Russia. The article analyzes advantages and disadvantages of the theory of federalism for Ukrainian nation and impossibility of its implementation after events of 1917.