Ефективність симбіотичної азотфіксації в агроценозах України - Дідович, С.В.; Толкачов, М.З.; Бутвіна, О.Ю. (Сільськогосподарська мікробіологія, 2008)
Проведено порівняльну оцінку ефективності виробничих і перспективних штамів бульбочкових бактерій колекції Південної дослідної станції ІСГМ УААН у симбіозі з сучасними сортами бобових культур. Визначені високоефективні комбінації “сорти – штами”. Показано доцільність передпосівної інокуляції насіння бобових культур на фоні ґрунтової популяції ризобій. Проведена сравнительная оценка эффективности производственных и перспективных штаммов клубеньковых бактерий коллекции Южной опытной станции ИСХМ УААН в симбиозе с современными сортами бобовых культур. Определены высокоэффективные комбинации “сорта – штаммы”. Показана целесообразность предпосевной инокуляции семян бобовых культур на фоне почвенной популяции ризобий. The comparative estimation of rhisobia strains (from the collection of the Southern Experimental Station of Institute of Agricultural Microbiology UAAS) efficiency in symbiosis with modern legume cultivars was done. Highly effective complemented „cultivars – strains” combinations have been determined. It was shown the expediency of legume seeds pre-sowing treatment on background of soil rhisobia population.