Гормональные особенности рожениц в связи с употреблением воды, содержащей продукты метаболизма цианобактерий - Тихая, И.А.; Горбач, Т.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2009)
Проживання в населеному пункті, в якому централізоване водопостачання

відбувається з водоймища з явищем „цвітіння”, що являє собою бурне

розмноження синьо-зелених водоростів (ціанобактерій), обумовлює зниження

рівня естрадіолу, естріолу, прогестерону і пролактину в крові рожениць. Зроблено

передбачення, що це обумовлено як прямою токсичною дією метаболітів

ціанобактерій, так і розвитком „екологічного стресу”. Reduction in a level of estradiol, estriol, progesterone and prolactin in blood of lying-in

women in the town where the centralized water supply is carried out from a reservoir

with the big maintenance of cyanobacterii is revealed. The assumption is made, that it

is caused both direct toxic action of cyanobacterii metabolites, and development of

«ecological stress».