Політична активність крізь призму політичного маніпулювання та політичного відчуження - Кучма, Л. (Українська національна ідея: реалії та перспективи розвитку, 2007)
Розглянуто особливості обмеження маніпулювання в сучасних політичних
процесах, приділено увагу дослідженням політичної активності як одного з

чинників у
системі обмежень маніпулювання. Особливу увагу приділено розгляду залежності
політичної активності населення від політичного відчуження та політичного
маніпулювання. This article is devoted to the problem of measuring of manipulation in modern political
processes. The author pays a great attention to the analysis of political activity as main

aspect
in the system of measuring of manipulation and shows its dependence from political

alienation
and political manipulation.