Релігія та політика: взаємовідносини в Україні - Пасічний, Р. (Українська національна ідея: реалії та перспективи розвитку, 2007)
Аналiзується мiсце та роль релiгiї в полiтичному життi сучасної України, її вплив
на полiтичне життя та трансформацiї пiд впливом полiтичного чинника. Постiйне
зростання релiгiйного й полiтичного чинникiв у нинiшньому суспiльствi ставить

новi
завдання в осмисленнi цих нових явищ та процесiв. Сьогоднi релiгiя помiтно

впливає на
полiтичне життя нашої країни. Тому проблема релiгiйного чинника в полiтичному
процесi в Українi є актуальною та заслуговує на детальне дослiдження. This article is devoted to the analysis of the place and role of religion in modern Ukraine, to its influence on the political process, and on the contrary - the transformation of religious
life under the influence of political factor. The gradual increase of political and religious factor
in modern man-caused society puts new tasks in interpretation of these new occurrences and processes. Nowadays religion influences on political life of our country very noticeably. That is why the problem of religious factor in political process in Ukraine is very actual and deserves more detailed research.