Применение препарата «Диспорт» в терапии больных детским церебральным параличом младшего возраста c формой спастическая диплегия - Кушнир, Г.М.; Власенко, С.В.; Пономаренко, Е.Н. (Таврический медико-биологический вестник, 2009)
Проведено комплексне неврологічне, ортопедичне обстеження 76 хворих дитячим

церебральним паралічем, формою спастична диплегія, що проходили лікування в

умовах Євпаторійського дитячого клінічного санаторію Міністерства Оборони

України в період з 2003 по 2008 роки. Було виявлено переважання патологічних

рефлексів (шийного або лабіринтового), визначені ЕМГ-дослідженням групи м’язів,

що беруть участь у формуванні патологічної пози. З метою зниження спастичності

м’язів було введено препарат «Діспорт» залежно від переважання тонічного

рефлексу. Контрольну групу склали хворі, яким препарат вводився в усі спастично

напружені м’язи. Відмічена більш виражена позитивна динаміка за даними

повторного огляду, електроміографії в досліджуваних групах порівняно з

контрольною у вигляді відновлення об’єму рухів, нормалізації електроміографічних

коефіцієнтів. A complex neurological, orthopedic inspection is conducted 76 patients by infantile

cerebral palsy, by a form spasticity diplegia, passing treatment in the conditions of

child’s clinical sanatorium of department of defense of Ukraine in a period from 2003

to 2008. Primary predominance of pathological reflexes (neck or labyrinth) was

exposed, certain the elektromyographycal method of group of muscles, participating in

forming of pathological pose. With the purpose of decline of spasticity of muscles

preparation of «Disport» is entered depending on predominance of tonic reflex. A

control group was made by patients which preparation was entered in all of spasticity

tense muscles. More expressed positive dynamics is marked from data of the repeated

examination, electromyography in the probed groups by comparison to control as

renewal of volume of motions, normalization of elektromyographycal coefficients.