Иммуномодулирующие эффекты экстракорпоральной антибиотикотерапии - Кузнецова, И.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2009)
Проведено порівняльний аналіз щодо змін показників імунограми у пацієнтів із

гнійно- деструктивними захворюваннями легень та плеври при використанні

традиційного режиму антибактеріальної терапії та екстракорпорального уведення

антибіотиків (ЕКАТ). У групі пацієнтів із ЕКАТ на 10 добу лікування позитивна

динаміка патологічного процесу поєднувалась із статистично значущим

підвищенням (у порівнянні з початковим) деяких показників клітинного імунітету

(CD3 и CD4, р<0,05). It was provided the comparative analysis of changes in datas of immunogramme in

patients with purulentdestructive diseases of lungs and pleura who received traditional

antibacterial therapy and the extracorporeal antibiotic therapy (EAT). In patients who

received EAT the positive statistically significant increasing of cellular immunity datas

(CD3, CD4, p<0,05) after 10 days of treatment were registered (in connection with

improvement of clinical condition).