Анализ аутоиммунных реакций в сыворотках больных кардиомиопатиями - Воробьева, А.М.; Беспалова, Е.Я.; Сидорик, Л.Л.; Бобык, В.И. (Таврический медико-биологический вестник, 2009)
В статті представлені дані по особливостям експресії молекулярних шаперонів

Hsp90, Hsp60 іSgt-1 як аутоантигенів при дилатаційній і ішемічній кардіоміопатії.

Проведено порівняльний аналіз змін рівнів специфічних анти-Hsp90, анти-Hsp60 і

анти-Sgt-1 аутоантитіл в сироватках крові хворих на ДКМП, ІКМП, ІХС+ІМ та

практично здорових донорів. Виявлено найбільш імунореактивні антигени (Hsp90 і

Sgt-1) і показано, що ДКМП має найвищий рівень специфічних аутоантитіл проти

всіх тестованих стресових білків у порівнянні з іншими дослідженими патологіями.

В умовах стресу важливе значення для функціонування кардіоміоцитів мають

молекулярні шаперони Hsp90, Hsp60 и Sgt-1. Висунуто припущення, що зміни рівня

специфічних анти-Hsp90, анти-Hsp60 і анти-Sgt-1 аутоантитіл можуть бути

діагностичним маркером розвитку аутоімунного захворювання у хворих

кардіоміопатіями. The aim of investigations was to study the peculiarities of expression of molecular

chaperons Hsp90, Hsp60 and Sgt-1 as autoantigens in dilated (DCM) and ischemic

(ICM) cardiomyopaties in comparison with healthy donors (HD). The specific

autoantibodies level was conducted by ELISA method. The аnti-Hsp90 and аnti-Sgt-1

antibodies level in all groups investigated was considerably and significantly higher

than in control HD group. ore increased level of these antibodies was evaluated in sera

of DCM patients. Conducted analysis showed that in majority of patients in all groups

sera were antibody-positive. We proposed that specific antiHSPs antibodies level

changes could serve as diagnostic marker for cardiomyopathies of different genesis.