Клеточные и гуморальные механизмы антиэндотоксинового иммунитета у больных ревматоидным артритом - Белоглазова, К.В.; Петров, А.В.; Гордиенко, А.И.; Бакова, А.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2009)
У 59 хворих на ревматоїдний артрит (РА) вивчено рівень специфічних

антиендотоксинових антитіл (анти- ЕТ- Ig G, анти- ЕТ- Ig M, анти- ЕТ- IgA) в

сироватки крові та рівень рецепторів до ендотоксину (ЕТ) на полі та

мононуклеарних лейкоцитах (CD14+, LPS-Fitc). У якості норми використовували

результати вивчення гуморального та клітинного антиендотоксинового імунітету 32

здорових осіб. Доведене, що у хворих на РА має місце дисбаланс

антиендотоксинового імунітету на тлі підвищення рівню рецепторів до ЕТ на

моноцитах периферичної крові, яки мають залежність від катемнезу РА. Дисбаланс

клітинного та гуморального антиендотоксинового імунітету створює умови для

патологічного впливу ЕТ на перебіг захворювання. 59 patients suffering from rheumatoid arthritis (RA) were studied for determination of

specific antiendotoxin antibodies (anti-ET-IgG,anti-ET-IgM,anti-ET-IgA) and receptors

to ET on poly and mononuclear leukocytes (CD14+, LPS-Fitc) levels. 32 healthy donors

were control group. It was prove that the patients with rheumatoid arthritis have

dysbalance of antiendotoxin immunity, increase expression of receptors to ET on

monocytes in peripheral blood, which depends on duration of desease. Dysbalance of

antiendotoxin immunity may result in pathological endotoxin action.