Ефективність застосування мікробних препаратів у системі захисту хмелюв і дзбудників кореневих гнилей - Венгер, В.М.; Якубенко, І.В.; Ільїнська, М.М.; Надкерничний, С.П. (Сільськогосподарська мікробіологія, 2008)
Вивчено ефективність використання нових мікробних препаратів Хетоміка і Агату 25 К як засобів захисту хмелю від збудників кореневих гнилей. Показано, що обробка головного кореневища хмелю суспензіями зазначених препаратів сприяє значному обмеженню розвитку кореневих гнилей (поширення хвороби зменшилось у середньому в 1,7 раза, а інтенсивність прояву – в 2,2 раза), зменшенню кількості колосоподібних пагонів – на 36,1-77,1 % у порівнянні з контрольним варіантом та суттєвому зниженню зрідженості хмеленасаджень. Изучена эффективность использования новых микробных препаратов Хетомика и Агата 25К в качестве средств защиты хмеля от возбудителей корневых гнилей. Показано, что обработка главного корневища хмеля суспензией указанных препаратов способствует значительному ограничению развития корневых гнилей (распространение болезни снизилось в 1,7 раза, а интенсивность проявления – в 2,2 раза), уменьшению количества колосоподобных побегов – на 36,1-77,1% по сравнению с контрольным вариантом и существенному снижению изреженности хмеленасаждений. The efficiency of new microbial preparations Chetomyk and Agat 25K use as remedies for hop protection against root rot agents was studied. It was established that treatment of hop main rhizome with suspension of these preparations promoted for considerable limitation of root rot development (disease spreading reduced in 1,7 times and the efficiency rate reduced in 2,2 times), diminution of spike-looking bines on 36,1-77,1 % as compared to control variant and essential reduction of hop plantations thinning.