Использование эндоскопии высокого разрешения в диагностике глютеновой энтеропатии в Крымском регионе - Килесса, А.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2009)
Проблема діагностики глютеновой энтеропатии в цілому, далека від свого остаточного вирішення. Використання ендоскопічного обладнання високої роздільної здатності, дозволяє проводити топічної біопсію слизистої оболонки дванадцятипалої кишки, для гістологічної діагностики. ендоскопії високого дозволу в Кримському регіоні досліджень – 1380 езофагогастродуоденоскопій) дозволив діагностувати глютеновую энтеропатию в 5,86% від кількості проведених досліджень. The problem of diagnosing gluten enteropathy in general, far from its final decision. The use of endoscopic equipment allows high resolution topographic biopsy of the mucosa of duodenum for subsequent histological diagnosis. Application of high resolution endoscopy in the Crimean region (the volume of research – 1380 esophagogastroduodenoscopy) allowed the diagnosis of gluten enteropathy in 5.86% of the total number of studies.