Динамика антропометрических показателей у детей с ювенильным ревматоидным артритом в зависимости от проводимой фармакотерапии - Матвеев, А.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2009)
В роботі проаналізовано динаміку основних антропометричних показників – росту,

маси і індексу маси тіла пацієнтів хворих на ювенільний ревматоїдний артрит та їх

залежність від типу фармакотерапії. З’ясовано, що препарати базисної терапії

модифікують вплив таких факторів як вік, тривалість і активність самого

захворювання на антропометричні показники. Цей вплив виражено неоднаково

для різних лікарських засобів и може носити як позитивний, так і негативний

характер. Dynamics of basic anthropometric criteria – growth, body weight and BMI were

analyzed in patients with juvenile rheumatoid arthritis. Dependence of them from kind

of pharmacotherapy was analyzed too. It was found that DMARDs influence on effects

of age, duration and activity of pathological process. Such influence is expressed

unequal for different medicines and may be as positive as negative.