Сравнительный анализ вентрикулярных дренирующих операций у недоношенных новорожденных с постгеморрагической окклюзионной гидроцефалией - Волкодав, О.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2009)
Актуальним питанням сучасної дитячої нейрохiрургiї є покращення лiкування

недоношених новонароджених з асиметричною оклюзивною гідроцефалією в

наслідку крововиливу у шлунки головного мозку з блокадою отвiрiв Монро. Метод

хірургічного лікування - бiвентрiкулярне субгалеальне дренування було

запропоновано (Свідоцтво про авторське право № 22694, Україна); згідно з цим

виконано 18 операцій у недоношених новонароджених з клініко-неврологічним та

додатковим обстеженням (нейросонографiчний монiторiнг та КТ головного мозку),

мiнiмальна гестацiя новонароджених була 25-26 тижнiв. Алгоритм ведення

недоношених новонароджених з асиметричною оклюзивною гідроцефалією було

запропоновано: бiвентрiкулярне субгалеальне дренування включно до 37-39

тижня (редуцировання гермiнального матрiксу) з наступними бiвентрикулостомiєю

та вентрiкуло-перiтонеальним шунтуванням. One of the main emergency task of the modern pediatric neurosurgery is the

asymmetric occlusive disconnective hydrocephalus treatment improvement in

premature newborns, caused by intraventricular hemorrhage with foramina Monro

blockade. Surgical treatment method - biventricular subgaleal shunting was suggested

and proved (Copyright, pattern № 22694); 18 emergency neurosurgical operations in

premature newborns were performed with clinico-neurological and supplementary

examination (neurosonography, CTscan), minimal gestation was 25-26 weeks.

Algorithm of the premature newborns treatment with asymmetric occlusive

hydrocephalus was suggested: biventriculo-subgaleal shunting up to 37-39 weeks

(germinal matrix reduction) with further biventriculostoma by one of the preserve tube

with ventriculo-peritoneal shunting.