Апоптоз и пролиферация клеток обеспечивают расцвет и редукцию первичной почки у эмбрионов человека - Бойко, Т.А.; Шаповалова, Е.Ю. (Таврический медико-биологический вестник, 2009)
Вивчено 56 зародків людини у віці від 21 доби до 12 тижнів внутрішньоутробного

розвитку на стадіях послідовно від раннього періоду нервового жолобка до

початку дефінітивного плодного періоду. Імуногістохимічно вивчений індекс

проліферації (Ki-67-позитивні клитини), апоптозу (р53-позитивні клитини), індекс

готовності до апоптозу (CD95-позитивні клитини) і антиапоптотичний індекс (Bcl-2-

позитивні клитини) клитин первинної нирки. У розвинених мезонефронах індекси

проліферації і апоптозу складових їх клитин приблизно однаково високі. Індекс

проліферації і антиапоптотичний індекс знижени в дегенеруючих і підвищені в

мезонефронах, що розвиваються. Індекс готовності до апоптозу і

антиапоптотический індекс не високі в розвинених відділах первинної нирки.

Дегенерація відділів мезонефроса відбувається шляхом апоптозу. In 56 human embryos in the age from 21 day to 12 weeks of the intrauterus

development at absence of the obviously expressed damaging factors of external

environment, which includes stage X - XXIII and beginning of the fetal period by

classification of Carnegie institute, index of proliferation (Ki-67-positive cells), index of

apoptosis (р53- positive cells), index of readiness to the apoptosis (CD95- positive

cells) and antiapoptosis index (Bcl-2-positive cells) of mesonephros cells have been

revealed. In developed mesonephrons indexes of proliferation and apoptosis of their

cells approximately are identically high. The index of proliferation and antiapoptosis

index are low in degenerative mesonephrons. In developing mesonephrons these

indexes are very high. The index of readiness to the apoptosis and antiapoptosis index

is not high in the developed regions of mesonephros. Degeneration of mesonephros

takes place by an apoptosis.