Погляди І. Турцевича на революцію в контексті політичних ідей Е. Бьорка - Єремєєв, О.; Коростильов, Т. (Сiверянський лiтопис, 2011)
Стаття присвячена проблемі сприйняття науковцем початку ХХ ст. І. Турцевичем революції як форми суспільного розвитку. В центрі уваги дослідника полеміка європейських інтелектуалів кінця ХVIII ст. навколо Французької революції. Аналіз праці показує, що вчений спирався насамперед на ідеї Е. Бьорка. У статті пропонується висновок, що І. Турцевич представляв помірковано консервативну течію в колі тогочасної інтелігенції Російської імперії. Статья посвящена проблеме восприятия И. Турцевичем революции как формы общественного развития. В центре его внимания находится полемика европейских интеллектуалов конца ХVIII в. вокруг Французской революции. Анализ работы показывает, что учёный основывался прежде всего на идеях Э. Бёрка. В статье предлагается вывод, что И. Турцевич представлял умеренно консервативное течение в кругу ителлигенции Российской империи того времени. The Article concerns the problem of the perception of revolution as the form of social development by Ivan Turcevych. The basic problem of I. Turcevych’s attention is the polemic of the European intellectuals of the end of the 18th century on the French Revolution. The analysis of I. Turcevych’s work shows that the scientist was based foremost on the ideas of E. Burke. The conclusion of the article states that I.Turcevych supported the moderate conservative flow among the intelligentsia of the Russian Empire.