Інститут аджемі огланів в Османській імперії: джерела комплектування, особливості вишколу, кількісний склад - Срібняк, І. (Сiверянський лiтопис, 2011)
У статті аналізується специфіка комплектування корпусу новобранців (аджемі огланів), які перед зарахуванням до складу османської палацової гвардії капикулу впродовж кількох років працювали на різних громадських роботах, виконували вартову службу, використовувались як допоміжний персонал на флоті та в армійських підрозділах. Більша частина аджемі огланів спрямовувалась на поповнення яничарського корпусу, найздібніші з них могли посісти вищі державні посади в Османській імперії. В статье анализируются специфика комплектования корпуса новобранцев (аджеми огланов), которые перед зачислением в состав османской дворцовой гвардии в течение нескольких лет использовались на различных общественных работах, исполняли охранную службу, находились в качестве вспомогательного персонала на флоте и в армейских подразделениях. Большая часть аджеми огланов направлялась на пополнение янычарского корпуса, наиболее способные из них могли занять высшие государственные должности в Османской империи. In the article it is analyzing the peculiarities of reinforcement of the recruits’ division (adzhemi ohlans) that during some years before joining the Ottoman palace guard being engaged in social workes or being on duty as the bodyguards, as well as served in the Ottoman Navy and Army. After that the main part of the recruits were sended to the janissary’s division, while the most capable of them could occupy the supreme state posts in the Ottoman Empire.