Протеолиз, апоптоз и антиэндотоксиновый иммунитет при лучевой терапии онкологических больных после оперативного лечения - Кубышкин, В.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2010)
Проведено дослідження впливу променевої терапії на стан компонентів протеїназ-інгібіторної системи, факторів апоптозу та показники гуморального і антіендотоксінового імунітету сироватки крові 42 хворих із злоякісними новоутвореннями шийки і тіла матки після радикального оперативного лікування і без операції. Встановлено, що у оперованих хворих спостерігається більш виражена нормалізація показників протеолізу та зростання рівня туморнекротіческого фактора - альфа на тлі зниження гуморального і антіендотоксінового імунітету. Ступінь нормалізації показників протеолізу та зростання фактора некрозу пухлин може бути критерієм ефективності променевої терапії, а пригнічення гуморального та антіендотоксінового імунітету вимагає додаткових підходів до корекції. Influence of X-ray therapy on the state of the components of protease-inhibitor system, apoptosis factors and humoral and antiendotoxin immunity in the serum of 42 patients with cervix and uterine cancer after radical surgical treatment and without surgery it was investigated. In operated patients the more intensive normalization of proteolysis, increase level of tumor nekrosis factor - alpha and decrease antiendotoxin and humoral immunity it was found. The level of proteolysis normalization and growth of tumor necrosis factor may use such as a criterion of the effectiveness of radiation therapy, but inhibition of humoral and antiendotoxin immunity requires additional approaches to the correction.