Особенности распространения эритроцитарных групповых антигенов среди инфицированных гепатитом “В” и “С” и здоровых доноров - Нагервадзе, М.; Ахвледиани, Л. (Таврический медико-биологический вестник, 2010)
Вивчено зв’язок між еритроцитарними антигенами системи АВО та вірусними (B и C) гепатитами. Встановлено, що до інфікування гепатитом В схильні носії A(II) фенотипної групи, RhD фактору, антигену С як у гетерозиготному (Сс), так і особливо у гомозиготному (СС) варіантах, а також CDe гаплотипу. Носії антигену С як у гетерозиготному, так і у гомозиготному варіантах схильні до інфікування вірусом гепатиту С. Відносну стійкість до інфікування вірусами гепатитів В и С виявляють носії фенотипів ссddee, ccDee, Cde и cDE. Носії фенотипу cDe не часто зустрічаються серед інфікованих гепатитом В. The causation between presents of erythrocyte group antigens of ABO system and hepatitis B and C infection is investigated. The hepatitis B infection is typical for persons with antigens of A(II) phenotype group, RhD factor, antigen С in heterozygote (Сс) homozygote (CC) variants, and CDe. The persons with antigen С in heterozygote and homozygote variants are also expose to danger of hepatitis C infection. Relative tolerances to hepatitis B and C infection have persons with ссddee, ccDee, Cde and cDE phenotypes, to hepatitis B infection – persons with cDe phenotype.