Субмикроскопическая морфология головного мозга при алкогольно-морфинной интоксикации в эксперименте - Беловицкий, О. В. (Таврический медико-биологический вестник, 2010)
Проблема наркоманії й алкоголізму давно перетворилася з медичної в соціальну. Число осіб, що зловживають психоактивними речовинами, неухильно росте у всьому світі, зокрема в Україні. Поразка головного мозку при вживанні вказаних речовин є одним, що часто зустрічаються в судово-медичній практиці. Метою дослідження було виявити ультраструктурні перетворення у головному мозку щурів при экпериментальній алкогольно-морфінній інтоксикації. Як експериментальний матеріал використовували головний мозок 12 статевозрілих щурів лінії «Вістар», масою 150-180 г. Комбіновану опіоідно-алкогольну інтоксикацію моделювали на 6 щурах, яким внутрішньочеревно вводився 1% розчин морфіну гідрохлориду чимраз збільшуване (від 5 мг/кг до 45 мг/кг) та 40 % розчин етанолу 7 г/ кг протягом одного місяця. Ультраструктурні зміни, що виявлено при алкогольно-морфінній інтоксикації – набряк, деформація нервових волокон по типу деструкції осьових циліндрів, руйнування нейролемми, деструктивні ураження органел гліальних клітин, – є доказом одного з ймовірного варіанту танатогенезу. The problem of drug addiction and alcoholism transformed from medical in social a long ago. Number of persons practicing upon psychoactive matters steadily grows in the whole world, including Ukraine. Affection of the сentral nervous system at the use of the indicated matters is one of often meetings in medico-legal practice. A research purpose was a detection of ultrastructural transformations in brain of rats at experimental alcoholic-morphine intoxication. As experimental material was used brain tissue of 12 sexually mature rats of «Vistar» line, by mass 150-180 g. The combined opioid-alcoholic intoxication was modeled on 6 rats. 1% solution of morphine hydrochloride on increasing doses (from 5 mg/kg to 45 mg/kg) and 40% ethanol 0,7 ml/kg was entered to these rats during one month. Ultrastructural changes, which are discovered during alcoholicmorphine intoxication, such as edema, deformation of nervous fibres on type of axial cylinders destruction, destruction of neyrolemma, destructive lesions of organelles of glial cells, are evidence of a probable variant of tanathogenesis.