Взаимосвязь гигиенического состояния полости рта и показателей слюноотделения у детей, проживающих в геохимической зоне с антропогенной нагрузкой - Бабушкина, Н.С. (Таврический медико-биологический вестник, 2010)
Дисертаційне дослідження присвячене підвищенню ефективності профілактики карієсу зубів у дітей промислового регіону Криму з використанням адаптогенів і фтормістких препаратів. Установлено, що в дітей, що постійно проживають у даних умовах, у віці 12 років відзначається висока поширеність і інтенсивність карієсу зубів, обумовлена існуванням ряду карієсогенних зрушень гомеостазу у вигляді зменшення швидкості слиновиділення, рН ротової рідини та незадовільний рівень гігієни порожнини рота. Dissertation is devoted to the increase of caries prevention among the children from the industrial region of Crimea with the use of adaptogens and fluorine-containing medications. There was stated that 12 years old children living continuously in these conditions have high prevalence and intensity of dental caries caused with the cariesogenic changes e.g. decrease of salivation velocity, рН of oral liquid, and a unsatisfactory level of hygiene of an oral cavity.