Функциональное состояние центральной нервной и сердечно-сосудистой систем в связи с содержанием мышьяка в организме подростков 13-14 лет - Барабан, Ю.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2010)
У волоссі 30-ти підлітків 13-14 років методом ренген-флуоресцентного аналізу визначений вміст миш’яку в межах умовної норми. Виявлени кореляційні зв’язки між рівнем миш’яку і високочастотними ритмами ЕЕГ-активності, які є нейрофізіологічними корелятами психічних процесів. Встановлено вплив миш’яку як на серцеву діяльність, так і на стан судинної системи, який полягав у зниженні частоти серцевих скорочень, хвилинного об’єму кровотоку і збільшенні судинного опору. Arsenic content was determined in hair of the 13-14 year old children by the method of X-ray fluorescent spectroscopy and its concentration was within normal limits. Correlation between parameters of the EEG (high-frequency rhythms) and parameters of the cardio-vascular activity (heart rate, cardiac output and vascular resistance) were revealed.