Осложнения реконструктивных вмешательств при опухолях костей конечностей - Дедков, А.Г. (Таврический медико-биологический вестник, 2010)
Після 331 реконструктивного втручання з приводу пухлин кісток кінцівок ускладнення виявлено у 31.1% випадків, в т.ч. ранні - у 8.8% і пізні - в 22.4% випадків. При ендопротезування ускладнення розвинулись у 26.7%, при кістково-пластичних втручаннях - у 46.1% і при дистракційних - в 24.0% випадків. При реконструктивних втручаннях найбільш часто зустрічались інфекційні ускладнення, що в 46.1% випадків призводили до втрати кінцівки. Інфекційні ускладнення після реконструктивних втручань виникали в 3,3 рази частіше у пацієнтів, які отримують комбіноване лікування онкологічного процесу. Для лікування інфекційних ускладнень ендопротезування суглобів розроблен алгоритм, що включає консервативні та хірургічні втручання, що виконуються послідовно, в т.ч. інші види реконструкцій. Застосування цього алгоритму дозволило в 66.7% випадків домогтися успішного лікування інфекційного ускладнення із збереженням функціональної кінцівки. Не-стабільність при ендопротезуванні великих суглобів зустрічалась в 6.6 % випадків при середньому терміні спостереження 34.2 місяців. Запропоновано методику профілактики цього ускладнення із застосуванням бісфосфанатов («Паміред»). After 331 reconstructive interventions on tumors of bones of extremities complications were revealed in 31.1 % of cases, including early – in 8.8 % and late – in 22.4 % of cases. After replacement arthroplasty complications have developed in 26.7 %, after osteo-plastic interventions – in 46.1 % and after distraction osteogenesis interventions – in 24.0 % of cases. After reconstructive interventions infectious complications were often, which in 46.1 % of cases have led to loss of finiteness. Infectious complications after reconstructive interventions arose 3,3 times more often at the patients receiving combined treatment in case of oncological process. We developed the algorithm for treatment of infectious complications after replacement arthroplasty. The algorithm includes conservative and surgical interventions carried out stage by stage. Using this algorithm we achieved successful treatment of infectious complications and saving functionality of extremity in 66.7 % of cases. Instability of endoprotheses of large joints occured in 6.6 % of cases at average term of supervision of 34.2 months. We suggest the technique of prevention of this complication with application of bisphosphonates («Pamired»).