Динамика изменения ворсинчатых структур тонкой кишки при прогрессии глютеновой энтеропатии по результатам эндоскопии высокого оптического разрешения - Килесса, А.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2010)
Мета дослідження: Виявіть можливу взаємозв’язок між змінами стану ворсин з Z - шкалою і патогістологічних змінами при оцінці за класифікацією Marsh. Встановлено, що динаміка змін ворсинчастий структур у хворих ГЕП наступна. При Z - 2 (Marsh - I) ворсини нормальних розмірів, але верхівки їх набряклі, вогнищами мають горизонтальнее розташування. У міру прогресування хвороби Z - 2 (Marsh - II), величина ворсин зменшена, форма неправильна, є булавовидний розширення, локальні ворсинчатые гіперплазії, рухливість ворсин знижена, мають вогнищево - горизонтальне розташування. При Z - 3 (Marsh - III) - ворсини сильно зменшені, деформовані, малорухливі, розташовані дифузно горизонтально, лімфангіоектазіі. Вважаємо за доцільне розділити Z - 2, на Z - 2a і Z - 2b, що практично наблизить до гістологічної картині Marsh – I і Marsh - II. Після 1 року дотримання безглютенової дієти, запальних змін при Z - 2 не спостерігалося. При Z 3 атрофія ворсин не прогресувала, хоча зберігалися слабо виражені запальні прояви. Ендоскопія високого оптичного дозволу дозволяє виробляти топічної діагностики ГЕП. The purpose of this study: Get possible relationship between changes in the state of the villi to Z – scale and pathohistological changes in the assessment of the classification of Marsh. It is established that dynamic changes villous structures in patients with gluten enteropathy next. With Z- 2 (Marsh – I) villi of normal size, but the tops of their edematous, foci have a horizontal arrangement. As the disease progresses Z-2 (Marsh - II), the value of the villi is reduced, the shape is incorrect, there are clubshaped expansion, local villous hyperplasia, reduced mobility of the villi, are focal - horizontal layout. If Z-3 (Marsh – III) - nap strongly reduced, deformed, immobile, located diffusely horizontally, limfoektazy. We believe it appropriate to divide Z-2, Z-2a, and Z-2b, that almost bring to the histological Marsh – I and Marsh – II. After 1 year of compliance with a gluten-free diet, inflammatory changes in the Z-2 was not observed. With Z-3 villus atrophy did not advance, but remained slightly severe inflammatory manifestations. Endoscopy high optical resolution allows the topical diagnosis of gluten enteropathy.