Состояние психоэмоционального статуса у больных ревматоидным артритом - Кошукова, Г.Н.; Буглак, Н.П.; Фурсова, В.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2010)
Стаття присвячена вивченню психосоматичного статусу хворих на ревматоїдний артрит (РА) у залежності від тривалості перебігу захворювання та ступеня активності запального процесу. У 92,8% хворих на РА виявлені ознаки порушення психоемоційного стану. Легкий ступінь розладу тривожності визначено у 1.7%, помірний - у 19.8% і важкий - у 78.5% хворих на РА. Встановлено превалювання особистісної тривожності над реактивною. Порушення тривожності не залежали від тривалості перебігу захворювання, але встановлено чітка закономірність нарощування тривожності при збільшенні активності запалення. У хворих на РА також були виявленні порушення емоційного стану, які виражалися у значному зниженні самопочуття, активності та настрою пацієнтів у порівнянні зі здоровими особами та залежали від тривалості перебігу захворювання та ступеня активності запального процесу. The article is devoted to the study of psychosomatic status in patients with rheumatoid arthritis (RA) depending on the duration of the disease and the degree of inflammatory activity. In 92.8% of RA patients revealed signs of mental and emotional state. Light degree of anxiety disorders was determined at 1.7%, moderate - in 19.8% and heavy - in 78.5% of RA patients. The predominance of personal anxiety over reactive. Anxiety disorders are not dependent on the duration of the disease, but revealed a clear pattern of increase anxiety increases the activity of inflammation. RA patients were also found violations of the emotional state, which were expressed in a significantly reduced state of health, activity and mood in patients compared with healthy people and depended on the duration of the disease and the degree of inflammatory activity.