«Искусственный желудок» из начальных отделов тощей кишки в предупреждении развития после гастрэктомии рефлюкс-эзофагита - Олексенко, В.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2010)
Проведено комплексні эзофагоскопические й рентгенологічні дослідження у 90 хворих раком шлунка, яким виконувалися гастрэктомии з формуванням «штучного шлунка» з початкових відділів худої кишки (основна група - 43 пацієнта) і гастрэктомии без формування «штучного шлунка» (контрольна група - 47 пацієнтів). Установлено, що в основній групі, за рахунок створення двох рівнів хірургічної профілактики постгастрэктомического рефлюкс-эзофагита (відновлення функціонального сфінктера кардії «штучного шлунка» і прошивання апаратом УО-60 коліна, що приводить, «штучного шлунка») виключається регургитация дуоденального вмісту в стравохід і розвиток рефлюкс-эзофагита. У контрольній групі, розвиток рефлюкс-эзофагита спостерігалося, в 15 (31,9%) пацієнтів з I ступенем і в 8 (17%) пацієнтів з II ступенем, що непохитно втримувався протягом 12 місяців після проведеної операції. 90 patients had gastroectomy and went through endoscopic and X-ray image investigation. 43 of those patients had reconstruction of artificial stomach from the jejunum. 47 of the rest never had the reconstruction. Under the 2 prophylactic measure of surgeons (restorations of the function of cardiac sphincter and stitching of medical apparatus SMA-60 to the angel of the artificial stomach) the 43 patients which undergone this reconstruction was been recorded never had this esophageal reflux at all. But the control group of 47 patients went through this reflux 15 (31,9%) of 47 had I stage and 8 (17%) had II stage of reflux. This reflux has been occurring although after 12 months after the operation took place.