Патогенетическая коррекция метаболических нарушений при реперфузионных расстройствах в эксперименте - Фомочкина, И.И. (Таврический медико-биологический вестник, 2010)
Експериментальними дослідженнями встановлено, що при розвитку реперфузійних порушень спостерігається активація протеолітичних ферментів сироватки крові, а також відбувається зниження показників інгібіторів протеїназ. Вживання інгібітору протеїназ гордоксу і антиоксиданту корвітину коригувало зміни в системі протеоліза сироватки крові, причому при монотерапії обома препаратами більш виражені зміни в системі протеоліза були після введення гордокса, що можна пояснити його прямою дією на показники, що вивчалися. Проте поєднане вживання препаратів було ефективніше, ніж їх ізольоване використання, що, ймовірно, пояснюється одночасною дією на основні ланки патогенезу реперфузійних порушень. Виявлені закономірності змін в протеїназ-інгібіторній системі при синдромі ішемії-реперфузії на організменному рівні дозволили сформувати концепцію про роль синдрому системної запальної реакції в розвитку екстремальних станів. Experimental researches were established, that reperfusion disturbances characterized by activation of proteolytic enzymes of blood and decrease level of inhibitors of proteolytic enzymes. Administration of inhibitor of proteolytic enzymes gordox and antioxidant corvitin leads to positive changes in system of proteolysis, and at monotherapy by both drugs more expressed changes in system of proteolysis were after introduction of gordox, that it is possible to explain by direct influence on proteolytic enzymes. However combined administration of drugs was more effective, than their isolated use, which speaks simultaneous influence on the basic links of pathogenesis of reperfusion disturbances. The revealed laws of changes in system of proteolysis at an ischemia-reperfusion syndrome on organism level have allowed to generate the concept about a role of systemic inflammatory response syndrome in development of extreme conditions.