Особенности дисбаланса системного цитокинового потенциала при хронической легочной и хронической сердечной недостаточности - Хренов, А.А.; Тимошенко, О.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2010)
У хворих із хронічною легеневою і хронічною серцевою недостатністю вивчено рівень цитокінів у крові та встановлено, що особливістю патогенезу ХЛН і ХСН є підвищений (у пацієнтів із ХЛН – достовірно в більшій мірі) синтез цитокінів IL-1β, IL-4, а також знижений вміст антизапального цитокіну IL-10. Подібні порушення системного цитокінового гомеостазу створюють умови для розвитку імунозапальних реакцій. The cytokines’ blood level was investigated in patients with chronic pulmonary (CPF) and chronic heart failure (CPF). It is established, that increased (in patients with CPF – in reliable more extant) synthesis of cytokines IL-1β, IL-4, and decreased content of anti-inflammatory cytokine IL-10 are the peculiarities of pathogenesis of CPF and CPF. The same disorders of systemic cytokine homeostasis promote the background for immunoinflammatory reactions.