К вопросу ранней диагностики внутриутробных пневмоний у недоношенных новорожденных - Клименко, Т.М.; Левченко, Л.А.; Герасимов, И.Г. (Таврический медико-биологический вестник, 2010)
Зміряно поверхневе натягнення пуповинної крові 60-ти недоношених новонароджених (гестаційний вік 22 – 36 нед.) з внутрішньоутробною пневмонією (ВУП), респіраторним дистрес- синдромом (РДС) або їх поєднанням. Розраховані кінетичні параметри тензіометрічних кривих, багато хто з яких корелює між собою. Аналіз тензіометрічних показників дозволяє припустити наявність у недоношених новонароджених з РДС вже в перші години життя внутрішньоутробної пневмонії, коли клініко-лабораторні і рентгенологічні дані не дозволяють її виявити. The umbilical blood surface tension has been measured in 60 premature newborns (gestational age is 22-36 weeks) with congenital pneumonia, respiratory distress syndrome (RDS) or their combination. Kinetic parameters of tensiometric curves, many of which correlate between each other have been estimated. The analysis of tensiometric indices enables to assume congenital pneumonia occurrence in premature newborns with RDS just at the first hours of life, but clinicolaboratory and radiographic findings do not enable to reveal it.