Частота обнаружения антинуклеарных антител у больных в зависимости от наличия лабораторных признаков активности ряда герпесвирусов и длительности патологического процесса - Прилуцкий, А.С.; Майлян, Э.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2010)
Результати дослідження показали підвищену частоту реєстрації ANA (10,8 %) у хворих із субфебрільними станами, лімфоаденопатіями, тимомегалією, гепатоспленомегалією (P<0,001). Причому, позитивний тест на вищевказані антитіла визначався значно частіше (P<0,001) серед тих пацієнтів, які мали маркери активності герпесвірусів. Вироблення аутоантитіл асоціювалося з наявністю репликативної активності як Епштейна-Барр вірусу, так і цитомегаловірусу та HHV-6. Найбільш висока частота реєстрації ANA була характерна для пацієнтів з активністю 2-х та більше вірусів одночасно (Р=0,006) і тривалістю захворювання більше 3 місяців (P<0,001). Results of research have shown the raised frequency of registration ANA (10,8 %) at patients with subfebrility conditions, lymphadenopathyes, thymomegaly, hepatosplenomegaly (P <0,001). And, the positive test for the above-stated antibodies was defined much more often (P <0,001) among those patients who had markers of activity herpesviruses. Development of autoantibodies associated with presence replicativeactivity of Epstein-Barr virus, cytomegalovirus and HHV-6 type. The highest detectability of ANA was characteristic for patients with activity of 2 and more viruses simultaneously (P=0,006) and duration of disease more than 3 months (P <0,001).