Сравнительная оценка экспрессии молекул главного комплекса гистосовместимости в тканях пародонта и периферической крови больных генерализованным пародонтитом - Сергеева, И.Е.; Борисенко, А.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2010)
Проведено порівняльні клініко-іммунологічні аналізи стану адгезивних молекул HLA-A, B, C і HLA-DR головного комплексу гістосумісності на місцевому рівні - в тканинах пародонта і периферичної крові хворих на ГП і відповідних антигенів моноклональних антитіл T і В-лімфоцитів. Не виявлено прямого кореляційного зв’язку між клінічним проявом запалення пародонту і загальносоматичним імунним статусом, що розкриває механізми локальних Т-клітинних характеристик імунних змін і зумовлює корекцію місцевої терапії. A comparative clinical and immunological analysis of adhesion molecules HLA-A, B, C and HLA-DR major histocompatibility complex at the local level - in periodontal tissues and peripheral blood of patients with SE and related antigen antibody monoklialnyh T and B lymphocytes. There were no direct connection between korellyatsionnoy clinical manifestation of periodontal inflammation and the immune status of the somatic, that reveals the mechanisms of local T-cell characteristics of the immune changes and determines the correction of local therapy.