Информационно-геохимический подход в выявлении природных факторов риска возникновения эндокринных заболеваний - Безруков, О.Ф.; Григорьев, П.Е. (Таврический медико-биологический вестник, 2010)
Проведено аналіз зв’язку захворюваності ендокринними захворюваннями і вузловим зобом зокрема на 22 територіальних одиницях Автономної республіки Крим із вмістом йоду в ґрунті та кальцію в питній воді. Встановлено пряму залежність захворюваності ендокринними захворюваннями з вмістом кальцію і зворотна залежність захворюваності вузловим зобом із вмістом йоду. Обговорюються патофізіологічні механізми встановлених залежностей з точки зору особливостей геохімічної обстановки в різних регіонах Автономної республіки Крим. The analysis of dependence of the disease incidence of the endocrinal diseases and particularly nodular goiter on the 22 territorial divisions of the Autonomic Crimean Republic with the content of iodine in a soil and calcium in a drinking water was carried out. The positive connection of the disease incidence of the endocrinal diseases with calcium content and negative connection of the nodular goiter with iodine content was revealed. The pathophysiological mechanisms of revealed dependences are discussed from the standpoint of geochemical features in different Crimean regions.