Особенности течения догеморрагического периода артериовенозных мальформаций, осложненных внутричерепными кровоизлияниями - Дзяк, Л.А.; Митрофанов, К.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2010)
У статті проаналізовані особливості ангіографічної картини наявності АВМ, кровопостачання, розмір, локалізація. Обстежено 100 пацієнтів з внутрішньочерепними крововиливами (субарахноїдальними та внутрішньомозковими). При порівнянні результатів ангіографчного дослідження в І і ІІ клінічних групах були виявлені достовірні відмінності тільки по близькості розташування АВМ до функціонально значущих ділянок мозкової тканини. 69,5% випадків при паренхіматозному крововиливі проти 39,0% при САК, (c2=9,2; p<0,01) та частоті глибокого венозного відтоку при ускладнених формах крововиливів (91,7%) випадків при паренхіматозно-вентрикулярних крововиливах проти 59,3% при ускладнених САК, (c2=7,0; p<0,01). Проведені ангіографічні дослідження дозволили візуалізувати живлячі артерії та дренуючі вени, уточнити розміри та локалізацію ABM, що лягло в основу математичної моделі, та дозволяє прогнозувати функціональні виходи захворювання. The features of angiographic picture of presence of AVM, bleeding, size, localization, are analysed in the article. 100 patients are inspected with intracraneal hemorrhages (by a subarachnoidite and intracraneal). Thus at comparison of results of angiographic research in and clinical groups reliable distinctions are exposed between them only on the closeness of location of AVM to the functionally meaningful areas of cerebral fabric (69,5%) of cases at a intracraneal hemorrhage against 39,0% at SAK; (c2=9,2; p<0,01) and to frequency of deep venous outflow at the complicated forms of hemorrhages (91,7%) cases at intracranealventricular hemorrhages against 59,3% at complicated SAK; (c2=7,0; p<0,01). The conducted angiographic researches allowed sees feed-in arteries and draining veins, specify sizes and localization of ABM, that underlay mathematical model, allowing to forecast the functional ends of disease.