Дыхательный ритм, как один из биоритмологических критериев эффективности адаптивного регулирования дыхания в менструальном цикле спортсменок - Погодина, С.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2010)
Проведено дослідження впливу променевої терапії на стан компонентів протеїназ-інгібіторної системи, факторів апоптозу та показники гуморального і антіендотоксінового імунітету сироватки крові 42 хворих із злоякісними новоутвореннями шийки і тіла матки після радикального оперативного лікування і без операції. Встановлено, що у оперованих хворих спостерігається більш виражена нормалізація показників протеолізу та зростання рівня туморнекротіческого фактора - альфа на тлі зниження гуморального і антіендотоксінового імунітету. Ступінь нормалізації показників протеолізу та зростання фактора некрозу пухлин може бути критерієм ефективності променевої терапії, а пригнічення гуморального та антіендотоксінового імунітету вимагає додаткових підходів до корекції. In this paper we study how to regulate the mechanics of breathing in athletes in different phases of the menstrual cycle. We discuss the influence of hormonal athletes on the sensitivity of the respiratory center to carbon dioxide. Much attention is paid to the respiratory rhythm, and methods of mathematical analysis. In particular, it is recommended to use the periodogram analysis of the respiratory rhythm, because this analysis allows the most adequate to estimate the frequency of respiratory movements throughout the test. And thus determine the influence of the frequency component at the value and mechanical ventilation parameters of respiration, as well as to predict the effectiveness of respiratory reactions of athletes to physical loads in a certain period of training and competitions.