Порушення діастолічної функції міокарда шлуночків у дітей з природженими вадами серця - Гончар, М.О.; Сенаторова, Г.С. (Таврический медико-биологический вестник, 2010)
У статті представлені результати спостереження 272 дітей з природженими вадами серця, на основі яких проаналізована часто- та і варіанти діастолічної дисфункції міокарда. Встановлено взаємозв’язок між порушеннями діастолічної релаксації і ремоделюванням шлуночків, аритміями і підвищенням плазмової концентрації тропоніна І у даної категорії хворих. Обгрунтована доцільність дослідження діастолічної функції у прооперованих пацієнтів з метою своєчасної корекції її порушень і профілактики розвитку хронічної серцевої недостатності. An article contains data concerning the examination of 272 children with congenital heart disease to analyze the frequency and types of diastolic myocardial dysfunction. The interrelations between the disturbances of diastolic myocardial relaxation, ventricular remodeling, arrhythmias, and increase of troponin I plasma concentration in this group of patients have been investigated. The expediency of studying the diastolic function in operated patients with the purpose of its timely correction and preventing the development of chronic heart failure has been justified.