Возрастные особенности минерального компонента костей крыс, подвергавшихся систематическому воздействию гравитационных перегрузок, по данным рентгенструктурного анализа - Кутя, С.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2010)
В експерименті на щурах самцях трьох вікових груп була досліджена будова та фазовий склад кісткового мінералу в умовах щоденної дії гравітаційних перевантажень (9g, 10 хвилин, 60 днів). Встановлено, що у двох- та шестимісячних щурів гіпергравітація не впливає на ступінь симетрії елементарних комірок, але приводить до збільшення розмірів кристалітів. У дванадцятимісячних щурів виявлені зміни протилежного напрямку. Під дією гравітаційних перевантажень у двохмісячних тварин відзначено збільшення вмісту кристалічної фази, у шестимісячних – аморфної, у дванадцятимісячних – зменшення частки кальциту. Structure phase content of bone mineral of male rats exposed to hypergravity (daily, 9g, 10 min, 60 days) was investigated experimentally. Hypergravity did not affect symmetry of unit cells of hydroxyapatite, increased crystal size of bone mineral in two- and six-month-old rats. Contrary alterations found in twelve - month-old rats. Gravitational overloads increased content of crystalline phase in two-month-old rats, amorphous phase in six-month-old rats and decreased portion of calcite.